Home

Logo

introductie omslagen 2018 2

(Leestijd: 2 - 4 minuten)

Bert Stolwijk (red.) (2015). Kom en zing! Geloofsliederen voor kinderen. Baarn: Adveniat
Deze bundel is samengesteld door de Werkgroep Kind en Kerk van de Kerkelijke Vereniging St.-Gregorius in het bisdom Haarlem-Amsterdam. Speciaal samengesteld voor kinderkoren; uitstekend bruikbaar voor een bredere kerkelijke praktijk. De 179 liederen zijn geordend in zes rubrieken: Van dag tot dag (ochtend, maaltijd, avond – voor school en thuis), Het jaar rond (grote feesten van de kerk), De heiligen (Marialiederen, Zonnelied van Franciscus), Zingen met de psalmen, Andere geloofsliederen, Samen vieren (enkele liederen voor de liturgie). Verder een thematisch register en een overzicht van bijbelse vindplaatsen. Met een ondersteunende website

Samenleesbijbel (2015). Nederlands Bijbelgenootschap i.s.m. Royal Jongbloed en PKN/Jop
In de Samenleesbijbel zijn 40 kinderbijbelliederen van Jan Marten de Vries opgenomen met daarbij een cd. Apart verscheen de Begeleidingsbundel met pianobegeleidingen van Jan Marten de Vries. Zie ook www.samenleesbijbel.nl

Hanna Lam en Wim ter Burg. Alles wordt nieuw. Uitg. Kok (oorspr. Nijkerk: Callenbach). 13e druk 2007 (1e druk 1983)
Een inmiddels klassieke verzameling van kinderbijbeliederen. Nog altijd actueel, nog altijd verkrijgbaar. Verkrijgbaar o.a. als verzamelbundel inclusief begeleidingen.

Jan D. van Laar (2010). Alle vogels vliegen. Bijbelliederen voor jonge kinderen. Zoetermeer: Boekencentrum
Een verzameling met bijbelliedjes voor jonge kinderen, inclusief cd. Heel goed bruikbaar. De liedjes zijn qua taal en muziek goed afgestemd op de leeftijdsgroep. Eenvoudig maar nooit simpel, kernachtig en verstaanbaar, vaak met spel- en bewegingssuggesties.
De bundel is inmiddels uitverkocht maar nog wel tweedehands verkrijgbaar. Het is de moeite waard om meteen te zoeken op de drie eerste bundels van Jan van Laar: Bijbelliederen voor jonge kinderen deel I, II en III.

Interkerkelijke Stichting voor het Kerklied (2000). Zingend Geloven deel 7. Kerklied voor kinderen. Zoetermeer: Boekencentrum
In de achtdelige serie Zingend Geloven (bijdragen tot de ontwikkeling van het nieuwe kerklied) was het zevende deel gewijd aan kerkliederen voor kinderen. Een aantal van deze liederen kwamen in het nieuwe Liedboek terecht, maar lang niet alles. Een mooie bloemlezing met waardevol repertoire. De bundel is uitverkocht, maar nog wel tweedehands verkrijgbaar.

 

Oriëntatieochtend ‘Zingen met kinderen in de kerk’
Zingen met kinderen in de kerk – hoe doe je dat? Hoe realiseren we dat bij ons? Is het iets voor mij? Met het oog op deze vragen organiseert Bureau Kerkzang op 10 maart 2018 een speciale oriëntatieochtend ‘Zingen met kinderen in de kerk’ op een nader te bepalen locatie in het midden van het land. Aanmelding en informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Kinderliederen in het Liedboek
Register: Op www.liedboek.nl staan diverse registers is onder andere een overzicht van alle kinderliederen te vinden
Luistervoorbeelden: Bij het Liedboek (2013) zijn inmiddels drie dubbelcd’s verschenen: Met hart en ziel I, II en III. Een van de cd’s van deel III bevat 26 kinderliederen. Ook op de andere cd’s staan kinderliederen (en natuurlijk kunnen kinderen veel meer zingen dan alleen kinderliederen). www.liedboek.nl/uitgaven
Liedboek voor jou – twee katernen: In de speciale uitgaven van het Liedboek voor kinderen zijn twee aparte katernen opgenomen. Het eerste, voorin, gaat over Muziek! Zes blokjes, achtereenvolgens over Zingen, Muziek in de Bijbel, Muziek in de kerk, Psalmen en gezangen, Mooie muziek en Over dit liedboek. Er staan ook een aantal zoekopdrachtjes bij. Het tweede, achterin, gaat over elf afzonderlijke liederen (kinderliederen): een optochtlied, een vertellied, een lied met rolverdeling, een danklied, een lied met speciale muziekinstrumenten, een lied voor het slapengaan, een lied dat eruit ziet als een beker, een achterstevorenlied, een lied dat een naam verbergt, een middeleeuwse musical en je eigen Top 20. Een prima mogelijkheid om met kinderen te gaan zingen.

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

In onderstaande Agenda vindt u studiedagen, trainingen, conferenties, symposia, opleidingen, seminars, congressen, enz.

Agenda

Laatste wijziging

  • op dinsdag 12 juni 2018, 22:13 uur