Handelingen logo01A

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de digitale Nieuwsbrief

Lees Handelingen gratis op OpenJournals

introductie omslagen 2023 2

E-mailadresAfdrukkenExport ICS

Wijsheid in de ouderdom?

Evenement

Titel:
Wijsheid in de ouderdom?
Wanneer:
ma, 7. november 2022, 10:00 uur - 16:00 uur
Locatie:
Bergkerk - Amersfoort
Categorie:
Symposium

Omschrijving

Wijsheid in de ouderdom Sam Drukker

De spreekwoordelijke verbinding tussen wijs en grijs is achterhaald. Maar de verbindingtussen ouder worden en wijsheid kan wellicht ook opgevat worden als een nieuw appèl.
Wijsheid als omvormingskunst: als zelfwording, als beamen van eindigheid en als het beoefenen van generativiteit.
We denken na over een nieuwe verbinding tussen wijsheid en ouderdom. Hoe ziet de wijze grijze er uit? Vier sprekers krijgen het woord:

Frits de Lange belicht wijsheid als existentiële zelfwording. In de tweede levenshelft vecht het ego steeds minder voor zelfbehoud. Ons pantser wordt afgepeld en omgevormd tot een zelf dat zich meer en meer kan relativeren en transcenderen.

Johan Goud gaat in op de wijsheid in de poëzie van Rutger Kopland. Is er sprake van wijsheid in deze poëzie als de dichter met precisie de juiste woorden probeert te vinden voor een werkelijkheid die hij niet begrijpt?

Willem Beekman spreekt als bioloog over ‘de natuur als inspiratie bij ouder worden’. De natuur heeft hem ‘kleiner groeien’ geleerd. Deze natuurwijsheid kan ook richting geven aan wijsheid bij het ouder worden.

Els van Wijngaarden doet verslag van haar zorg-ethisch onderzoek naar wijsheid in een hedendaags memento mori.

 

Dit symposium is bedoeld zowel voor ouderen als voor zorgprofessionals, geestelijk verzor-gers, huisartsen, predikanten en andere vertegenwoordigers van kerken en studenten.

Aanmelden bij Sija van de Minkelis, e-mail: o.v.v. Aanmelding Symposium 7 november.

Kosten: € 60,- (incl. lunch en afsluitend hapje/drankje). Overmaken op rekening: Stichting de Amersfoortse Bergkapel IBAN: NL40 INGB 0008 2419 72

Info : www.bergkerk.nl, of bij ds. Jan van Baardwijk ( ) ds. René Rosmolen ( ).

 


Locatie

Locatie:
Bergkerk
Straat:
Dr. A. Kuyperlaan 2,
Postcode:
3818 JC
Plaats:
Amersfoort
Land:
Netherlands
Deze website gebruikt cookies. Door op de OK-knop te klikken gaat u daarmee akkoord. Als u op de Weigeren-knop klikt kunt verder zonder cookies. Klik op Meer informatie voor onze privacyverklaring